CI KTÓRZY DO NAS ZAGLĄDAJĄ

niedziela, 2 kwietnia 2017

,,Sainte-Maure'' z gospodarstwa ,,Kozi Las''






Sezon serowy, i przetwarzanie w naszej serowni ,,Kozi Las'' zaczęliśmy już prawie trzy tygodnie temu. Na półkach przybywa serów dojrzewających, ale też nasze ukochane fromaże z porostem pleśni też już dojrzewają : ) Od długiego czasu przymierzaliśmy się do wprowadzenia u nas jeszcze jednego bardzo znanego we Francji gatunku (drugi co do popularności kozi ser we Francji) i baaardzo smacznego ,,Sainte-Maure''. Serek o cudownej gładkiej strukturze tylko delikatnie słony, typu cendre (w posypce z popiołu drzewnego), dojrzewający co najmniej 10 dni jednak najlepiej ukazuje swoje walory od 14-15 dnia dojrzewania. 
Sainte-Maure ma charakterystyczny walcowaty kształt o długości 15-16cm i wagę w pełnej  dojrzałości w granicach 250g. Charakterystyczną i zwracająca uwagę, jest słomka żytnia lub plastikowa, która przechodzi przez całą długość serka. Słomka z którą wiąże się we Francji legenda i przesąd. Francuzi twierdzą że przecięcie słomki w Sainte-Maure przy jego krojeniu przynosi pecha (jak u nas rozsypanie soli) 
W związku z kształtem, a i naukowo dowiedzionym bardzo dużym wpływem na zdrowie i wydolność męskiego organizmu, we Francji jest bardzo znana reklama tego gatunku sera którą chciałem TU umieścić. Jednak Zosia mi to odradziła ; ) ze względu na dużo bardziej purytańskie podejście Polskiego społeczeństwa : ) Jesteśmy pewni że niebawem nasz ,,Sainte-Maure'' znajdzie grono swoich wielbicieli tak jak inne gatunki serów kozich wytwarzanych w naszej serowni ,,Kozi Las" : )

 
















1 komentarz:

  1. może tym razem się uda zamieścić komentarz.. ponieważ kolejny post na Państwa blogu, który inspiruje.. świadomość, że są tacy ludzie jak Państwo, którzy robią takie sery sprawia, że pojawia się plus 100 do chęci życia.. :)

    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń